Hoofdredacteurschap De Connectie

Samen met Julia Meuwese en David van Paesschen heb ik in 2004 De Connectie opgericht.

De Connectie is een landelijk AI-blad voor studenten en geïnteresseerden. Het blad komt vier keer per jaar uit en biedt achtergrondartikelen over AI-onderwerpen en interviews met AI-gerelateerde mensen. Daarnaast wordt je op de hoogte gehouden van actuele ontwikkelingen in AI-onderzoek binnen Nederland. Er is aandacht voor ieder deelgebied van de AI: Informatica, Psychologie, Filosofie en Taalkunde. Ieder nummer krijgt een boeiend thema, waar op verschillende manieren invulling aan gegeven zal worden.

De editie’s die onder mijn hoofdredacteurschap verschenen zijn:nummer 5 – Januari 2006

Play! Spelletjes, muziek, entertainment; een Connectie om niet te missen!

 

 nummer 4 – November 2005

Het ultieme AI-doel, de zelfdenkende machines, is voor velen afschrikwekkend. Angstaanjagend misschien zelfs. Kwispelende AIBO’s zijn nog aaibaar, maar hoe gaat het verder? Is iedere robot zo vredelievend? In dit schrikwekkend diverse nummer van De Connectie komen onder andere de futuroloog, de multicamerasystemen en het privacyprobleem aan de orde.nummer 3 – Juli 2005

Dit nummer heeft als thema 1-0. Het ontbreekt de wetenschap namelijk niet aan een wedstrijdelement en zij barst van de tegenstellingen. Het welles-nietesspel van de wetenschap wordt in dit nummer van allerlei kanten belicht. Het is een controversieel nummer, vol tegenstellingen en nog wat robotvoetbal. 1-0, maar voor wie?

nummer 2 – April 2005
In dit nummer wordt het thema ‘Bewustzijn’ van menig AI-kant belicht. Bewustzijn is een groot struikelblok bij het ‘namaken’ van menselijke intelligentie, of valt dat eigenlijk wel mee? Want wat is bewustzijn eigenlijk? Is het slechts een kwestie van tijd totdat de eerste robot ongelukkig wordt, of zal dit in principe nooit mogelijk zijn? We willen met dit nummer mensen prikkelen tot het nadenken over het concept bewustzijn, en hoe zich dit verhoudt tot AI.

 


Promonummer – December 2004 – Een divers nummer met artikelen uit alle AI-deelgebieden. Download dit nummer in pdf-formaat

Kijken welke artikelen in deze nummers stonden of een editie nabestellen kan op http://www.deconnectie.com

This entry was posted in Articles. Bookmark the permalink.